Nieuwe uitgave

Character is Fate: Piet Mondrian’s Horoscope

Redactie, geplaatst op 26 juni 2015

piet mondriaan
De publicatie Character is Fate: Piet Mondrian’s Horoscope van kunstenaar Willem de Rooij heeft als onderwerp de historische en unieke documentatie van een horoscooplezing van Piet Mondriaan. Dit kunstenaarsboek wordt uitgegeven door Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam, in samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD), dat de rechten heeft verleend voor het reproduceren van het originele manuscript voor deze publicatie.

Werken van andere kunstenaars spelen vaak een rol in het werk van Willem de Rooij. Vanuit zijn persoonlijke interesse in astrologie ontstond het idee om Piet Mondriaan’s horoscoop en de lezingen van Adriaan van de Vijsel toegankelijk te maken voor een breder Engels sprekend publiek. Naast het herdrukken van de oorspronkelijke horoscoop en de bijbehorende transcripties bevat de publicatie ook teksten van Wietse Coppes (editeur van het Mondriaan Editieproject, RKD, NL) en Kocku von Stuckrad (hoogleraar Religiewetenschappen en decaan van de Faculteit Godgeleerdheid en godsdienstwetenschap, Rijksuniversiteit Groningen, NL). Wietse Coppes beschrijft in zijn tekst het leven van Mondriaan op het moment dat de horoscopen werden geschreven. Kocku von Stuckrad plaatst de lezingen van Van de Vijsel in een breder historische context.

Willem de Rooij stelt tot en met december 2015 de getekende diagram van Mondriaans uitgebreide horoscoop tentoon in Witte de With onder de titel Character Is Fate, ter gelegenheid van Witte de With’s 25-jarig jubileum.