Nieuwe uitgave

De blonde neger en andere portretten van Joseph Roth

Redactie, geplaatst op 16 mei 2015

De blonde neger
In koffiehuizen, variététheaters en nachtbrakerskroegen in Wenen, Berlijn en Parijs ontmoette Joseph Roth (1894-1939) tijdens het interbellum kleurrijke types die hij vereeuwigde in beroemd geworden krantenreportages. In deze portretten snijdt hij maatschappelijke thema’s aan die frappante gelijkenissen vertonen met de problemen van onze tijd, zoals de politieke en economische crisis, de discriminatie van minderheden en religieus fanatisme. Zelfs de kwestie rond Zwarte Piet komt aan de orde.

Voor De blonde neger en andere portretten koos en vertaalde Els Snick de mooiste portretten, waarvan twee zelfs nooit eerder zijn gepubliceerd. Prachtige illustraties van de Vlaamse kunstenaar Frans Masereel omlijsten de portretten. Auteur en Roth-liefhebber Tommy Wieringa schreef een gloedvolle inleiding.

De blonde neger en andere portretten verschijnt 27 mei op de 76ste sterfdag van Joseph Roth (Parijs, 27 mei 1939) bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen, ook met een feestelijke presentatie op die dag in Perdu.