Nieuwe uitgave

De kunst van Jean Dulieu: De verbeelding

Redactie, geplaatst op 18 november 2015

?????????????????????????????
Afgelopen maand verscheen het tweede deel in de reeks De kunst van Jean Dulieu, met als titel De verbeelding. Het boek bevat ruim honderd in potlood getekende taalverbeeldingen uit de periode nadat Dulieu met zijn Paulus-vertellingen was gestopt.

Jean Dulieu en Paulus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zijn verhalen waren prachtig en z’n pentekeningen en aquarellen waren zeer geliefd bij een groot publiek. Er ging echter heel wat tijd overheen voordat datzelfde publiek zich realiseerde dat Dulieu veel meer deed dan alleen over Paulus vertellen. De auteur maakte menig uitstapje buiten het grote bos, zoals met de sprookjesuitgave van Kevertje Plop en met het bekroonde boek over het leven van Franciscus van Assisi. Maar pas op de tentoonstelling De kunst van Jean Dulieu in 2012 in het Stripmuseum te Groningen konden de bezoekers echt een indruk krijgen van het vele vrije werk dat Dulieu jarenlang had gemaakt. Werk dat hij veelal in afzondering creëerde en dat zelden tot een uitgave leidde.

Met de reeks De kunst van Jean Dulieu probeert Uitgeverij De Meulder die leemte in kennis enigszins op te vullen. Dit tweede deel bevat meer dan honderd taal gerelateerde humoristische prenten die de kunstenaar eind jaren tachtig maakte, kort nadat hij had moeten aanvaarden dat zijn handen het werken met andere middelen dan potlood niet meer toelieten. Dit weerhield hem er echter niet van zeer doorwrochte, arbeidsintensieve werkstukken te maken van hoge kwaliteit.

4 - Pimpelmezen

1 - Brillenkoker