Nieuwe uitgave

De Luchthaven

Redactie, geplaatst op 7 april 2016

luchthaven-test-cover-05-400x600
Uitgeverij Douane geeft De Luchthaven uit; een bestseller uit Oekraïne van de fotograaf en oorlogsjournalist Sergej Lojko.

Aleksej Moltsjanov (50, Rus en Amerikaan) staat op 30 november 2013 op het Majdan Nezalezjnosti in Kyiv. Even foto’s maken bij de kleine ongeregeldheden rond het opeens niet ondertekenen van het Associatieverdrag met de EU, door de zittende president Janoekovitsj. Over een week weer thuis, in Dallas, bij zijn vrouw Ksjoesja. Het loopt heel anders: die avond wordt de 22-jarige Nika in elkaar geslagen, voor zijn ogen. Hij beschermt haar, ontfermt zich over haar…

Het is het begin van een oorlogsodyssee – Kyiv, Krim, Solegorsk – die eindigt op de Luchthaven Roodsteen, het internationale vliegveld van Donetsk. In de roman volgen we het verloop van wat uiteindelijk een echte oorlog wordt en het verloop van twee liefdes, met alle gevolgen van dien.

Sergej Lojko
De Sergej-Prokofjev Luchthaven in Donetsk, gloednieuw en ultramodern, viel op 20 januari 2015 in Russische handen, na een Oekraïense verdediging van een half jaar. Sergej Lojko, gelauwerd fotograaf en oorlogsjournalist voor de Los Angeles Times, was een aantal dagen aanwezig op de luchthaven – aan Oekraïense kant, als Russische Amerikaan, en publiceerde eind september 2015 zijn roman. Het boek bevat ook negentien foto’s die Lojko maakte tijdens de gevechten, en die een jaar geleden de hele wereld over gingen. Lojko was de enige Westerse correspondent die een aantal dagen bij deze slag aanwezig was.