Nieuws

De Spektakelmaatschappij

Redactie, geplaatst op 28 september 2015

DUMMY_SPEKTALEMAATSCHAPPIJ_300_dpi

Op 29 september wordt in EYE Amsterdam door uitgeverij Ijzer de nieuwe vertaling van Guy Debord’s De Spektakelmaatschappij gepresenteerd.

Het boek De spektakelmaatschappij (La société du spectacle, 1967) was van grote invloed op de studentenprotesten van de jaren zestig.  Volgens Marxist en kunstenaar Debord – hij was een van de grondleggers van het Situationisme – zijn moderne samenlevingen  een ‘ontzaglijke opeenhoping van spektakels. Al wat direct werd geleefd, heeft zich verwijderd in een representatie.’ (…) ‘De werkelijkheid ontstaat in het spektakel, en het spektakel is werkelijk.’ De schijnwereld van de consumptiemaatschappij reduceert ons met behulp van de illusies van reclame tot toeschouwers die steeds verder van zichzelf vervreemd zijn geraakt.

In de film die Debord  later met dezelfde titel  maakte, worden teksten uit het boek gelezen tegen een achtergrond van found footage uit uiteenlopende bronnen. Debord gebruikte film als een middel om zijn revolutionaire theorieën te introduceren en om de afschaffing van het kapitalisme te versnellen. Zijn belangrijkste strategie was ‘détournement’, bestaande kunstwerken in een nieuwe context presenteren. Hij toont in zijn woeste filmcollage niet alleen fragmenten uit klassieke films, zoals Nicholas Ray’s Johnny Guitar (1954) en Orson Welles’ Mr. Arkadin (1955), maar ook reclamebeelden, nieuws, pornografie  en archiefmateriaal.

Aan de tekst uit 1967 is in de uitgave  Debord’s Commentaar op de spektakelmaatschappij uit 1988 toegevoegd. Het boek is uit het Frans vertaald door René van de Kraats en Jaap Kloostermans​​ en stond onder redactie van Rokus Hofstede. Op de presentatie in Eye houdt de Rokus Hofstede een inleiding op het werk van de invloedrijke Franse  filosoof en cultuurcriticus.

EYE,  IJ promenade 1, 1031 KT Amsterdam

Voor meer informatie zie website EYE.