Nieuwe uitgave

Een jongensreis – herinneringen aan Louis Ferron

Redactie, geplaatst op 16 oktober 2015

Jongensreis Louis Ferron
Een turbulente jeugd, twee vaderlanden, twee identiteiten, twee namen en altijd op zoek, vooral naar zijn vader. Inmiddels is het tien jaar geleden dat Louis Ferron (1942 – 2005) overleed. Voor vrienden en collega’s is het de aanleiding om deze eigenzinnig auteur te herdenken, hun herinneringen zijn gebundeld in Een Jongensreis, uitgegeven door Uitgeverij Vreugdenberg.

In 1962 debuteerde Ferron in het tijdschrift Maatstaf met de gedichtencyclus Kleine krijgskunde. In 1967 verscheen de gedichtenbundel Zeg nu zelf, is dit ontroerend? en in 1974 zijn romandebuut Gekkenschemer. Daarna volgde een gestaag groeiend oeuvre: romans, verhalen, essays, toneel en vertalingen. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn Haarlem, zijn fascinatie voor de Duitse geschiedenis en de worsteling met zijn afkomst; hij was het kind van een Duitse soldaat en een serveerster uit Haarlem. Ferron gaf geregeld te kennen dat hij werd beïnvloed door het werk van Louis Ferdinand Céline en Thomas Bernhard en filosofen als Nietsche en Freud. Met zijn exuberante stijl (kitscherig volgens criticasters) en surrealistische weergave van de werkelijkheid vergen de boeken van Ferron de nodige aandacht van de lezer.

Louis Ferron kreeg verschillende literaire prijzen toegekend. Voor De keisnijder van Fichtenwald ontving hij de Multatuliprijs (1978), voor zijn roman Karelische nachten de AKO Literatuurprijs (1990) en voor De Walsenkoning de F. Bordewijkprijs (1994). In 2001 werd hem voor zijn gehele oeuvre de Constantijn Huygensprijs toegekend. Daarnaast ontving Louis Ferron de Eremedaille van de stad Haarlem (2002) en werd hij in 2005 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Een Jongensreis bevat bijdragen van Lilian Blom, Louis Ferron/Wim Vogel, Kester Freriks, Nuel Gieles, Jan Konst, Ko van Leeuwen, Jaap Pop, Allard Schröder, Jan Siebelink, P.F. Thomése, Jeroen Vullings, Pieter Waterdrinker, L.H. Wiener en Jaap Zeepvat.