Nieuwe uitgave

Gids van joods erfgoed in Nederland

Redactie, geplaatst op 10 april 2016

Gids van Joods Erfgoed
In Gids van joods erfgoed in Nederland wordt de joodse geschiedenis in ons land belicht. Per streek en plaats beschrijven de auteurs Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno de vele gebouwen, monumenten, plekken en objecten die te maken hebben met de joodse cultuur, religie en geschiedenis. Dit varieert van een kleine dorpssjoel en een vergeten begraafplaats tot het Spinozahuis in Voorburg en de resten van het imperium van textielbaron Menko in Enschede.

Door de geschiedenis heen woonde de helft van de Nederlandse joden in Amsterdam, Mokum. De anderen woonden daarbuiten, door joden de mediene genoemd. In vrijwel alle grote steden hebben omvangrijke joodse gemeenten bestaan en ondanks de verschrikkingen van de oorlog is dat in een aantal steden nog steeds zo. Ook vele kleine plaatsen kenden joodse gemeenschappen. Alle hebben ze bijgedragen aan de lokale geschiedenis, economie en cultuur.

Het boek is rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen, foto’s en stadsplattegronden, en verschijnt in mei 2016 bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen.