Nieuwe uitgave

Het Amsterdamse beestenboek

Redactie, geplaatst op 22 december 2015

amsterdamse beestenboek
In Amsterdam zitten werkelijk overal dieren, ook al zie je ze niet direct. Als je eenmaal weet op welke plekken je moet zoeken en waar je op moet letten, ontdek je een ongekend dierenuniversum. De vier stadsecologen wijzen de weg in deze dierengids met ruim 60 Amsterdamse dieren, voorzien van foto’s en kaartjes.

Vind je een drol met bovenop een soort schroefvorm? Dan is er beslist een vos langs geweest. Is Rokjesdag in aantocht? Dan kun je er zeker van zijn dat de ringslang uit zijn winterschuilplaats tevoorschijn komt. En als dan die zonnige dagen aanbreken, kun je vaak ook de roodwangschildpad zien zonnebaden op een boomstam in het water. Je hoeft dus niet ver te reizen om op safari te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat de slechtvalk wel 340 km/u kan halen en daarmee het snelste dier ter aarde is!

‘De temperatuur in de stad kan in de winter vier tot acht graden hoger zijn dan op het platteland. Voor dieren kan dat het verschil tussen leven en dood betekenen. (…) En mocht het alsnog misgaan en beland je als stadsreiger in de goot, dan brengt de dierenambulance je naar een opvangcentrum. Dat heb je niet op het platteland.’

Anneke Blokker, Auke Brouwer, Remco Daalder en Geert Timmermans werken als stadsecoloog bij de gemeente Amsterdam. Geert Timmermans publiceerde in 1991 Haring in het IJ. Remco Daalder schreef eerder Baltsen tussen baksteen, Stadse beesten en Natuurlijk Amsterdam en won in 2014 de Jan Wolkers Prijs.

Het Amsterdamse Beestenboek verschijnt bij uitgeverij Bas Lubberhuizen.