Nieuwe uitgave

In the cloud

Redactie, geplaatst op 19 juli 2015

in the cloud kaft
Ter gelegenheid van de 70e sterfdag van Hendrik Werkman verscheen eerder dit jaar het kunstboek Werkman Teksten, met daarin onder meer In the cloud. De tekst van Werkman verscheen voor het eerst in het tijdschrift The next call 6, die waarschijnlijk rond 1 november 1924 uitkwam. Nu verschijnt de tekst als zelfstandige uitgave.

Hendrik Werkman was een boekdrukker en had een kleine uitgeverij in Groningen, waar op het hoogtepunt ongeveer twintig mensen werkten. Als kunstenaar was hij lid van de in 1918 opgerichte Groninger schildersvereniging ‘De Ploeg’, en maakte hij verschillende affiches, uitnodigingen en catalogi voor de activiteiten van de vereniging. Van 1923 tot 1926 gaf hij het tijdschrift The next call in eigen beheer uit, en wisselde het uit met avant-gardisten in Parijs, Antwerpen en Rusland.

Werkman heeft ook geschreven. Hij is de auteur van een klein aantal experimentele gedichten en poëtische prozastukken, waarvan enkele bij de Dada-stroming kunnen worden ingedeeld. Andere teksten zijn manifesten, die hij gebruikte bij het opschudden van het culturele leven in Groningen.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog kwam Werkman in contact met Willem Sandberg, op dat moment hoofdconservator van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Sandberg, die oorspronkelijk was opgeleid tot typograaf, verwierf veel werk van Werkman voor het Stedelijk Museum. Het was ook Sandberg die hem in 1939 zijn eerste solotentoonstelling bezorgde in Amsterdam.

Alle ca. 2000 werken uit het oeuvre van Werkman zijn terug te vinden in het Werkman Archief.
In het Groninger Museum is nog tot 1 november 2015 een overzichtstentoonstelling over Werkman te zien.

Deze zelfstandige uitgave van In the cloud heeft een oplage van 60 exemplaren, en wordt uitgegeven door De Klaproos.

in the cloud binnen