Nieuwe uitgave

Jean Echenoz – Drie broodjes in Le Bourget

Redactie, geplaatst op 13 juli 2018


Drie broodjes in Le Bourget 
van Jean Echenoz werd geschreven naar aanleiding van een initiatief van Gilberte Tsaï in het kader van een theaterproject in 2014. Bij Éditions de Minuit verscheen het in de verzamelbundel Caprice de la reine (2014). Wij vonden het zo’n typische Echenoz vertelling dat we het als een kleine novelle een eigen leven gunden.

Echenoz volgt het personage tijdens zijn reizen heen en weer tussen zijn huis en Le Bourget, een grijze buitenwijk van Parijs, gepocheerd als alle grijze buitenwijken van de wereld. De zinnen zijn onberispelijk, maar het begin is vlak, zonder kleuren, zonder hand uitgestrekt naar de lezer die zijn voet zou kunnen verliezen. Dan deze twee zinnen:

Ensuite, j’ai mis pas mal de temps à trouver l’organe de presse que je cherchais, qui est un quotidien vaguement de gauche et dont un seul exemplaire se trouvait au rez-de-chaussée du présentoir, presque invisible alors que toute la presse d’extrême-droite y bombait le torse à une tribune d’honneur. Cette observation m’a contrarié.

“Toen nam ik veel tijd om de krant te vinden waar ik naar op zoek was, wat een vaag achtergelaten krant is en slechts één exemplaar op de begane grond van het scherm stond, bijna onzichtbaar terwijl alle extreemrechtse pers zijn torso naar een tribune van eer duwde. Deze observatie irriteerde me. ”

Dit is volgens recensent Perrine Leblanc in tijdschrift Le Devoir de Echenoz manier van schrijven.

ISBN 978 90 78627 53 1
Vertaling: Hester Tollenaar
Omvang: 48 pagina’s
Prijs: € 16,95

Dit boek is te verkrijgen via deze pagina van uitgeverij Vleugels.