Nieuwe uitgave

Nathalie Quintane – Opmerkingen

Redactie, geplaatst op 18 oktober 2015

Nathalie Quintane opmerkingen
In 1997 debuteerde Nathalie Quintane (1964) met twee bundels kort na elkaar: Remarques en Chaussure. In Remarques, bij Studio 3005 verschenen onder de titel Opmerkingen, worden in drie afdelingen achtereenvolgens opmerkingen over ‘de auto’, ‘het huis’ en lichamelijke gewaarwordingen beschreven; in Chaussure beperken de maar liefst 150 pagina’s zich tot het fenomeen van de schoen.

De poëzie in Opmerkingen is poëzie van de waarneming van de wereld, en de uiterst nauwgezette weergave daarvan in taal. In gefragmenteerde vorm worden alledaagse voorwerpen en de gedachten en gewaarwordingen die ze oproepen, beschreven: soms uiterst helder, haast simpel verwoord, soms ook vrij complex. Deze manier van schrijven kan gezien worden als een poging om grip te krijgen op de complexiteit van de wereld, en tegelijkertijd het schijnbaar ‘onooglijke’ een plek te geven in de kunst. Een vorm van anti-elitarisme, en onpretentieusheid die ook in de bondige titels terug is te zien: naast Remarques en Chaussure bijvoorbeeld Début en Tomates.

Deze poëzie van het alledaagse ligt in het verlengde van het werk van Francis Ponge, die in Le parti pris des choses (De kant van de dingen) en in Le savon (Zeep) een quasi-objectieve beschrijving geeft van de meest uiteenlopende verschijnselen, zoals een sinaasappel, een oester, een kaars, of water. Een belangrijk verschil is dat Ponge de kenmerken van de voorwerpen inventariseert in afgeronde tekstjes, terwijl Quintanes werk niet-lineair en gefragmenteerd is. Dit impliceert een onuitputtelijkheid, zo niet oneindigheid van alles wat ‘op te merken’ zou zijn – áls we het zouden opmerken. Quintane merkt veel op, en doet dat bovendien met een subtiele humoristische ondertoon die haar werk uniek maakt, en waardoor je haar kunt blijven herlezen.

Uitgeverij Studio 3005 / 60 pagina’s / offset/boekdruk op gevergeerd papier / 100 exx. / € 24,75