Nieuwe uitgave

Nieuwenkamp’s illustratieve en grafische werk

Redactie, geplaatst op 20 april 2016

Nieuwenkamp_bali
Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950) was een grafisch kunstenaar en illustrator, schilder, architect, schrijver, etnoloog, ontdekkingsreiziger en verzamelaar van Oost-Aziatische kunst.

Met zijn woon- en atelierboot De Zwerver maakte hij rond 1900 tochten door Nederland, Duitsland en België om schilderachtige plaatsen te tekenen. Daarnaast maakte hij verre reizen naar Bali en andere eilanden van de Oost-Indische archipel. Van die reizen deed hij verslag in Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift, in de vorm van verhalen die hij zelf schitterend illustreerde. Meer over de kunstenaar op de website Stichting Museum Nieuwenkamp.

Nieuwenkamp_edam

In dit monumentale, fraai verzorgde boek – uitgegeven door Uitgeverij De Buitenkant – zijn ruim 3000 afbeeldingen van Nieuwenkamp opgenomen. Een uniek en zo compleet mogelijk afgebeeld overzicht van al zijn illustratieve en zijn grafische werk. Ernst Braches verzorgde de redactie,

Ernst Braches was onder meer conservator bij de Universiteitsbibliotheek Leiden en bibliothecaris bij de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Hij werd vooral bekend met Het boek als nieuwe kunst 1892-1903. Een studie in Art Nouveau, zijn proefschrift uit 1973 dat nadien een belangrijke referentie werd voor art nouveau-boekbanden in Nederland. Binnenkort (ca. mei 2016) verschijnt een nieuwe uitgave van dit standaardwerk bij Uitgeverij De Buitenkant.

Nog tot 17 mei 2016 is in de Universiteitsbibliotheek Leiden een tentoonstelling te zien over kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp en de Nieuwe Kunst rond 1900.