Nieuwe uitgave

Noem me Ismaël

Redactie, geplaatst op 6 juni 2015

Noem me Ismael kaft
Noem me Ismaël
is een korte roman waarin Herman Melvilles Moby Dick wordt verweven met de levensverhalen van psychiatrische patiënten. Tegelijk is het een fotoboek waarin het terrein van een psychiatrische instelling met infra-rood fotografie is vastgelegd in verstilde, vervreemdende beelden; afdrukken van voor het menselijk oog niet-waarneembaar licht.

Het boek is ontstaan in de zomer van 2014, toen Doris Denekamp en Geert van Mil drie maanden lang op het terrein van de GGZ-instelling Altrecht in Den Dolder woonden en werkten in kunstenaarsverblijf Het Vijfde Seizoen.

Tijdens deze periode lazen ze samen met mensen van de verschillende psychiatrische afdelingen stukken uit Moby Dick. Door dit verhaal over de walvisvaart – met haar thema’s van waanzin, obsessie, angst en verdriet – gezamenlijk te lezen, ontstond er een boeiende dialoog tussen het bestaande literaire verhaal en de ervaringen van de patiënten zelf. Aan de hand van deze gesprekken schreven Denekamp en Van Mil Noem me Ismaël; een verhaal waarin fictie, verslag en waan in elkaar overvloeien.

Noem me Ismaël wordt uitgegeven door Jap Sam Books.

call me ishmael binnewerk