Nieuwe uitgave

Onno Blom publiceert Jan Wolkers

Door Jan Dietvorst, geplaatst op 5 november 2015

omslag Wolkers-2
Vakantiestrip
, een griezelverhaal van Jan Wolkers, heeft sinds 1958 in zijn archief verborgen gelegen. Zijn biograaf Onno Blom diepte het verhaal op en publiceerde het fraai vormgegeven bij zijn eigen uitgeverij Het Tillenbeest. Blom schreef ook een nawoord bij het verhaal dat om niet opgehelderde redenen nooit door Wolkers ter publicatie is aangeboden.

Blom schrijft: ‘ Vakantiestrip werd geschreven in 1958, na een vakantie van een paar weken die Wolkers op Ameland had doorgebracht met Annemarie Nauta en zijn beste vriend Jan Vermeulen, dichter, vormgever en manusje van alles bij uitgeverij Meulenhof.’ Twee vrienden en een uitdagende, mooie jonge vrouw vertrekken samen naar een eiland. Seksuele wedijver reduceert het gezelschap op een hete zomerdag van drie tot twee. Maar de moord is niet persé passioneel en komt evenzeer uit verveling voort. Het is een terloopse gebeurtenis op een luchtbed midden op zee, door Wolkers als berekende moordenaar feitelijk, zonder emotie beschreven. Blom citeert Annemarie Nauta in zijn nawoord: ‘Het was de leukste vakantie die ik ooit gehad heb’. Nauta staat zoals bekend model voor Olga uit Wolkers’ Turks Fruit. In Vakantiestrip zijn vier foto’s van die gelukkige vakantie op Ameland opgenomen. In het verhaal kleedt de jonge vrouw zich uit en gaat naakt dansen. Annemarie Nauta zegt: ‘Ik zou nooit naakt dansen. Waarom zou ik dat doen? Al had ik nog zoveel biertjes op. Nooit!’

Bloms uitgebreide nawoord wijst vooruit naar zijn Wolkers biografie. Reve’s leidmotief was levensangst, bij W.F.Hermans was het volgens biograaf Otterspeer wraakzucht. Is het bij Jan Wolkers de erotiek?

Vakantiestrip, Jan Wolkers. Vormgeving Tessa van der Waals. Uitgeverij Het Tillenbeest