Nieuwe uitgave

OOGST

Redactie, geplaatst op 28 september 2015
OOGST jaargang 1, nummer 1, februari 2015

OOGST jaargang 1, nummer 1, februari 2015

Nummer drie van het tijdschrift OOGST begint met het volgende redactioneel:’Oogst is het geesteskind van journalist Jozefien Van Beek en schrijver Frederik Willem Daem. In januari 2015 presenteerden zij het eerste nummer van hun niet-actuele magazine over beeldende kunst, literatuur en film. Sindsdien treden ze vier keer per jaar op als curator: ze selecteren onuitgegeven parels, vragen schrijvers en kunstenaars om nieuw werk of laten fijnproevers een hoogstpersoonlijke keuze maken uit de hele kunstgeschiedenis. De teksten en kunstwerken worden telkens met zorg behandeld en met oog voor detail gepresenteerd. Zo kunnen de auteurs u het plezier, de schoonheid of de ontroering laten voelen die ze zelf ervaren bij een werk, oeuvre of kunstenaar.’

In het mooi vormgegeven derde nummer staan teksten over onder andere Julia Roberts & Hugh Grant, Marcel Proust, Starship Troopers van Paul Verhoeven, tekenaar Ever Meulen, fotografe Rinko Kawauchi, John Baldessari, en de artistieke belofte Klaas Rommelaere. De literatuur is in de teksten leidend, de gebruikelijke journalistiek objectivering ontbreekt. Oogst lijkt door haar oriëntatie op tekst nog het meest op een literair tijdschrift.

Hoogtepunt in deze aflevering  is de reportage: Een middag op stap met kunstenaar Jacques André door Sam Steverlynck en fotograaf Jelle Sluyts. André koopt een catalogus van Marcel Broodthaers uit 1984 in de boekwinkel van het museum voor Schone Kunsten in Brussel en gaat er vervolgens mee naar een antiquariaat. Daar biedt hij zijn boek te koop aan en verklaart dat hij het direct daarop weer van de boekwinkel terug wil kopen. Hij stelt er prijs op dat de zeer tijdelijke eigenaar de nieuwe verkoopprijs op het omslag noteert en een rekening voor de verkoop uitschrijft. Jacques André brengt vervolgens in zeven andere tweedehands boekwinkels dezelfde absurde en ontregelende transactie op gang en verbaast zich er over dat de catalogus soms aan hem voor 2 euro wordt verkocht en een paar straten verder voor 30. ‘C’est complètement con, ca!’, zegt een boekverkoper en rekent vervolgens met de mecenas af die met de straatarme kunstenaar is meegekomen. Uiteindelijk heeft André 112,50 euro aan zijn eigen boek door de mecenas laten uitgeven. Onderweg becommentarieert André de eigenaardigheden van de verschillende handelaren en verbaast zich over de waardeoordelen die over de koopwaar worden geveld. ‘Om onze vijf uur durende odyssee door Brussel af te ronden, heeft André aan een bijzondere plek gedacht: Bouquinerie Thomas in Etterbeek, dichtbij het Jourdanplein. “Het is een van de weinige boekhandelaars die hun boeken nog plastificeren”, zegt hij lyrisch. Wanneer we het boek voor de neus van de verkoper schuiven is hij verbaasd. “ Is er een winkel die dit nog zou kopen met al die prijsvermeldingen op de voorkant?”’Op het einde van zijn mercantiele excursie zegt Jacques André dat hij tot zijn genoegen al vier exemplaren van dezelfde catalogus in eigendom heeft.

OOGST verschijnt vier keer per jaar. Voor abonnementen: info@oogstmagazine.be