Nieuwe uitgave

Rumoer aan de Amstel

Redactie, geplaatst op 19 april 2016

rumoer ad amstel
‘Het Stadhuis staat op de Dam’: onder die leus protesteerden Amsterdammers jarenlang tegen de plannen voor een nieuw stadhuis. Maar het voormalige stadhuis was in gebruik als koninklijk paleis en bovendien ongeschikt om een modern stadsbestuur in te huisvesten. Al in 1954 besloot de gemeente dat het nieuwe stadhuis aan de Amstel zou verrijzen, in het hart van de oude Jodenbuurt, maar de bouw ervan kon pas beginnen in 1982. Het omvatte inmiddels ook een theater voor opera- en balletvoorstellingen, een ander project waar de stad al heel lang mee worstelde. De Stopera was geboren, met dank aan de Oostenrijkse architect Wilhelm Holzbauer, die het samengevoegde ontwerp voltooide met architect Cees Dam.

Rumoer aan de Amstel: Het Amsterdamse stadhuis en het muziektheater 1808-1988 van Herman de Liagre Böhl wordt uitgegeven door Uitgeverij Bas Lubberhuizen.

Herman de Liagre Böhl is historicus en schrijver. Hij schreef onder meer Nederland industrialiseert!, De bevrijding van Amsterdam, Steden in de steigers en Amsterdam op de helling. Daarnaast publiceerde hij biografieën over Herman Gorter, Han Lammers en Floor Wibaut.