Nieuwe uitgave

Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art

Redactie, geplaatst op 15 april 2016

seth siegelaub
Seth Siegelaub was een man met talloze talenten, waarvan vele nog onbekend bij het grote publiek. In de tentoonstellingscatalogus Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art wordt Siegelaubs veelzijdige leven in kaart gebracht aan de hand van een uitgebreide chronologie. De catalogus biedt met verscheidene essays en ander ongepubliceerd materiaal, waaronder interviews en archief- en beeldmateriaal, een originele kijk op Siegelaubs werk en zijn omvangrijke carrière.

Seth Siegelaub (Bronx, New York, 1941 – Basel, 2013) verwierf bekendheid met een aantal baanbrekende projecten in de late jaren zestig in New York.  Met de January Show,  The Xerox Book en July, August, September 1969 weet hij precies de juiste presentatievormen te vinden voor de conceptuele kunst van die tijd. Zo kan een tentoonstellingsruimte ook een boek zijn, de campus van een universiteit, of zelfs de hele wereld. Siegelaub in 1969: “My gallery is the world now”. Zijn opvattingen sluiten nauw  aan bij de kunst van bijvoorbeeld Lawrence Weiner, Joseph Kosuth, Carl Andre, Jan Dibbets, Douglas Huebler en Robert Barry, met wie hij intensief samenwerkt.

De tentoonstelling (nog t/m 17 april te zien in het Stedelijk Museum) en catalogus zijn samengesteld door Leontine Coelewij en Sara Martinetti. Met bijdragen van onder anderen Julia Bryan-Wilson, Jo Melvin en Götz Lankau en vormgeving van Irma Boom.

Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art is een uitgave van Verlag der Buchhandlung Walther König, Keulen i.s.m. het Stedelijk Museum Amsterdam en is gemaakt in nauwe samenwerking met de Stichting Egress Foundation.