Nieuwe uitgave

Stedelijk Museum Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog

Redactie, geplaatst op 1 maart 2015

stedelijk in de oorlog
Ter gelegenheid van zeventig jaar nationale herdenking van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog presenteert het Stedelijk Museum een tentoonstelling en een uitgebreid boek onder de titel Het Stedelijk in de oorlog. Boek en tentoonstelling vertellen over het museum in oorlogstijd, en over de vaak tragische verhalen achter bepaalde kunstwerken die na jaren van diepgaand onderzoek aan het licht zijn gekomen.

Toenmalig conservator Willem Sandberg en Stedelijk directeur David Röell steunden vele Joodse kunstenaars, verzamelaars en handelaren die hun land ontvluchtten na Hitlers machtsovername. Vlak voor het uitbreken van de oorlog lukte het een bunker in de duinen van Castricum te bouwen waarin meer dan 500 kunstverzamelingen (waaronder die van het Koninklijk Huis en de erven van Vincent van Gogh) veilig bewaard werden: zo bleven de Nachtwacht en vele andere belangrijke werken gespaard.

Onder redactie van Margreeth Soeting, Gregor Langfeld en Margriet Schavemaker, met essays van Gregor Langfeld, Roel Hijink, Margriet Schavemaker, Margreeth Soeting en Claartje Wesselink en nawoorden van Rudi Ekkart en Joël Cahen.

Grafisch ontwerp Ron van Roon, Uitgever Bas Lubberhuizen.

De tentoonstelling Het Stedelijk in de Oorlog is van 27 februari tot 31 mei 2015