Nieuws

Tentoonstelling Huis Clos

Redactie, geplaatst op 1 oktober 2015

huisclos

Tot en met 9 oktober is in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een kleine tentoonstelling te zien van ontwerpen die Piet Gerards maakte voor uitgeverij Huis Clos.

Het adres is: Oude Turfmarkt 129, Amsterdam. Openingstijden: dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het verschijnen van de 50ste Huis Clos-uitgave: Boeken van nu: terug naar de toekomst & Index Huis Clos 1-49. 

Ralf de Jong (1973), hoogleraar typografie aan de Folkwang Universität der Künste in Essen) filosofeert in deze 50ste publicatie van Huis Clos over het boek van de toekomst: kostbaar, met de hand gemaakt, een ‘voorwerp met magische eigenschappen’, vergelijkbaar met de incunabel. Ook aspecten als de toenemende verspreiding via webwinkels en de rol van de boekhandel worden belicht. Ter adstructie van zijn betoog gebruikt De Jong in zijn tekstnoten de afbeeldingen van de 49 omslagen van Huis Clos-boeken.

Huis Clos 50 is tevens een uitputtende index op alle eerdere Huis Clos-uitgaven. Niet alleen op auteurs, vertalers, illustratoren, fotografen, drukkers, binders en vormgevers, maar ook op gebruikte lettertypes, papiersoorten, druktechnieken, bindwijzen, formaten en wat dies meer zij.

Piet Gerards ontwierp dit boekje samen met Ralf de Jong; Jo Linssen verzorgde de afwerking.