Nieuwe uitgave

Terug naar de fabriek

Redactie, geplaatst op 29 september 2015

9789491481079-Fabriek-omslag-C1

In een fraai uitgevoerd en rijk geïllustreerd boek beschrijven vijf journalisten – Marcel Bayer, Marijke Bovens, Bas Husslage, Jaco Boer en Bram Vermeer – de nieuwe bestemming van 25 industriële monumenten in Nederland. Ze laten oud-werknemers en nieuwe gebruikers aan het woord over hun band met deze bijzondere locaties. Tegen de achtergrond van de opkomst en teloorgang van Nederlandse ondernemingen vertellen jonge ondernemers over de inspiratie die van deze complexen uitgaat en de nieuwe bedrijven die zij er zijn gestart: concertzalen, restaurants, atelier,  kleinschalige werkplaatsen.

Het boek beschrijft niet alleen bekende industriecomplexen als de NDSM-werf in Amsterdam en Strijp-S in Eindhoven, maar wijst lezers ook op verborgen parels als CHV Noordkade in Veghel en de ECI Cultuurfabriek in Roermond. De locaties liggen verspreid over Nederland en vertellen het verhaal van onder andere scheepsbouw, textielindustrie, coöperatieve landbouw en de productie van bakstenen en aardewerk. Een compleet overzicht van alle beschreven locaties staat op www.terugnaardefabriek.nl

Bij het selecteren en beschrijven van de locaties was de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betrokken en de non-profitorganisatie voor de herbestemming van industrieel erfgoed BOEi.

Terug naar de fabriek / 25 industriële iconen met nieuwe energie is uitgegeven door Oostenwind.