Geen categorie

Wars van alle bullshit

Door Anton de Goede, geplaatst op 17 oktober 2015

Nico Keuning
Gistermiddag was ik in Heiloo getuige van de geboorte van de nieuwe uitgave van Reservaat, de uitgeverij van Nico Keuning.

Vanavond gelezen. Het was weer helemaal Amsterdam, begin jaren 80. Rene Stoute, ex-junk, hij is helaas overleden in maart 2000, was boekverkoper (Scheltema), ik ook (Athenaeum). Stoute woonde aan de Kromme Waal, ik een stukje verder aan de Oude Waal. Oh tijden van drugsverlokking & sexueel gespeur en getwijfel. Er is iets raars met dit boekje, dat de dagboeknotities bevat voorafgaand aan het verschijnen van Rene’s debuut OP DE RUG VAN VUILE ZWANEN, ogenschijnlijk staat er niet zo veel in, maar je leest het in een adem uit. Veel overeenkomsten: ook ik bezocht optreden Gerard Reve in de Brakke Grond, ook ik ging naar de ‘School voor Praktische Filosofie’, en raakte – enige tijd – onder de indruk van de woorden die daar op het bord geschreven stonden. Ook ik ontdekte de schrijvers…
En zowaar krijgt mijn vroegere klasgenoot Renee de Borst veel credits, zij maakte voor Haarlems Dagblad het eerste Stoute interview.

De tekst is vrijwel foutloos gezet in de ideale Garamond letter, complimenten dus Nico…. 1 correctie: Peter van Garsel, die meerdere keren voorkomt, ook als P.v.G, heet toch werkelijk Peter Van Gorsel.

Een ding waarin ik het met Rene oneens was en ben: hij bewonderde Jeroen Brouwers, ik deed dat niet (dat deel ik met Mensje van Keulen weet ik nu).

Mooie rol ook voor Emile Brugman (destijds Arbeiderspers en volgens velen had hij Sontrop en Ros moeten opvolgen. Maar Brugman werd gepasseerd door Ronald Dietz zoals we weten. Zo is dit boekje (ook nog ‘ingenaaid met flappen’) naast een mooi en lief eerbetoon aan de onzekere debutant die Stoute was ook leuke uitgevers-geschiedenis …. Chapeau voor bezorger David de Poel.

Foto: Uitgever Nico Keuning, fotograaf: Anton de Goede