Nieuws

2016 Jaar van het Boek

Redactie, geplaatst op 29 december 2015

JVHB_logo-cirkel_rood
2016 is uitgeroepen tot Jaar van het Boek. De organisatie* zet boeken komend jaar in de schijnwerpers met bestaande én nieuwe activiteiten. Nederland en Vlaanderen zijn gastland op de Frankfurter Buchmesse, jaarlijkse boekencampagnes pakken extra uit en er komen nieuwe evenementen bij, zoals de Verkiezing van Het Belangrijkste Boek.

De laatste jaren verschenen er regelmatig negatieve berichten over boeken en lezen in de media. Er zou steeds minder gelezen worden, boekhandels hadden het zwaar en bibliotheken moesten sluiten. Maar er is veel positiefs te melden. Dit jaar berichtte het CBS dat het aantal jeugdleden van bibliotheken voor het eerst is gestegen en er zit weer een stijgende lijn in de boekenverkoop. En literaire programmering is niet meer weg te denken op festivals als Lowlands en de bekendere (pop)podia.

De afgelopen decennia zijn mensen anders gaan lezen, maar de behoefte aan verhalen en duiding, aan informatie en kennis, aan vertier en ontspanning blijft. Boeken verrijken ons leven. Ze brengen ontroering en plezier. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Boeken laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving. Hoog tijd om het boek te vieren.

*De Koninklijke Bibliotheek, de CPNB, het Letterkundig Museum, Bijzondere Collecties, de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak en de Leescoalitie hebben de krachten gebundeld om 2016 Jaar van het Boek tot een succes te maken.

Meer informatie over 2016 Jaar van het Boek op de site www.2016jaarvanhetboek.nl.