Nieuwe uitgave

263 WHITE BOX PAINTINGS van Christiaan Kuitwaard

Redactie, geplaatst op 17 mei 2016

kuitwaard

“Expressieve schilderijen met weinig beheersing passen niet bij mij. Stilte is mijn grondtoon.  Stilte zit voor mij ook in de dingen, een stoel, interieur, kop en schotel. Die probeer ik te vangen. Soms maak ik een schilderij te luidruchtig en dan werk ik er net zo lang aan tot ik het stil krijg. Het mag niet doods worden. Dat is lastig. De grootste vijand van stilte is saaiheid.”

Al vijf jaar maakt kunstenaar Christiaan Kuitwaard wekelijks een white box painting: een geschilderd stilleven van een in een open kist geplaatst voorwerp. Kuitwaard schildert naar de directe waarneming, zonder voorstudie, ondertekening of foto en merendeels zonder optische hulpmiddelen. Langzamerhand is dit project groter en bekender geworden, onder andere door een tentoonstelling in 2014 van 160 white box paintings in Museum Belvédère in Heerenveen en door een wekelijks bijgehouden blog.

Bij 99 Uitgevers verschijnt een publicatie over dit bijzondere project. Het boek zal een compleet overzicht bevatten van alle tot nu toe door Kuitwaard geschilderde white box paintings. Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère, schrijft hiervoor een tekst.