Wat hebben Jaco Groot, W.F. Hermans, Nicolaas Matsier, Erik van Zuylen, K. Schippers en Rudy Kousbroek gemeen? Zij correspondeerden en onderhielden soms nauwe banden met de Themersons en hun Gaberbocchus Press.
De Themersons, het in Polen geboren en in Engeland neergestreken echtpaar, combineerde de disciplines van denker, schrijver, schilder, illustrator, vormgever, filmmaker en uitgever en maakten publicaties die opmerkelijk zijn in iedere zin. ‘De verschillende Gaberbocchus-boeken hebben iets waanzinnigs dat het leven kleur geeft, een ingrediënt waar het in de wereld van keurige boekproducties nogal eens aan ontbreekt,’ schreef een criticus in 1956.
Biografie van een uitgeverij / Biography of a Publishing House. Stefan & Franciszka Themerson & Gaberbocchus presenteert de uitzonderlijke kwaliteiten van de Gaberbocchus Press van Stefan en Franciszka Themerson optimaal.
Geen bestsellers, maar ‘best-lookers’ zo formuleerden Stefan en Franciszka Themerson de onderliggende gedachte bij hun boeken. Alle zijn gebaseerd op drie significante karakteristieken: geïmproviseerde technieken en materialen, experimenten met de verhouding tussen tekst en beeld en de beeldende interpretatie van hun inhoud.
Vertaler Walter van der Star en grafisch vormgever Piet Gerards zijn erin geslaagd met deze biografie van de Gaberbocchus Press op voortreffelijke wijze een oude wens van uitgeverij Huis Clos te realiseren. In deze biografie worden de zestig titels die de uitgeverij tussen 1948 en 1979 uitbracht beschreven. Elk boek komt aan bod, maar er is voor gekozen uitvoerig in te gaan op een aantal gezichtsbepalende en in het oog springende titels, waarbij de nadruk ligt op de combinatie van vorm en inhoud en hun onderlinge verwevenheid. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de Nederlandse connectie met de Gaberbocchus Press. Jasia Reichardt en Nick Wadley, die de nalatenschap van de Themersons op zo’n voorbeeldige wijze voor vergetelheid behoedden, leverden elk een belangrijke tekstbijdrage.