Nieuwe uitgave

Door Oost

Redactie, geplaatst op 4 juni 2018


Amsterdam-Oost blijft ook in 2018 het literaire centrum van Nederland. Na de boeken Oost en Meer Oost (beide 3de druk) is bij Babel & Voss nu een derde  verhalenbundel verschenen over Oost: Door OostAlma Mathijsen en Roman Helinski schrijven daarin over de bizarre vogels van Amsterdam Oost, Marijke Schermer verplaatst zich in een stel in Oostpoort, Joyce Roodnat vertelt over een meisje uit de Finsenstraat dat verloofd is – of was! – met een Ajax-voetballer, Henna Goudzand brengt een Surinaamse moeder uit de Watergraafsmeer tot leven en Auke Kok stelt zich voor hoe hij Amsterdam Oost gaat missen als hij daar weg zou gaan.

Een speciale plaats in ‘Door Oost’ neemt het verhaal ‘Nieuwbouw’ van Sacha Voogd in, dat op 26 mei in Studio/K de Eerste Oosterparkprijs won. Een jury bestaande uit de dagbladcritici en schrijvers Joyce Roodnat, Arie Storm en Persis Bekkering vond dit het beste verhaal van de tien inzendingen uit de bundel. De grote kracht van dit verhaal ligt volgens het juryverslag in Voogds vaardigheid om verschrikkelijke ervaringen op een heel subtiele manier onder woorden te brengen, in observaties die een waar begrip van haar personage tonen.’
‘Nieuwbouw’ van Sacha Voogd is maar een kort en klein verhaal, vond de jury, nog geen duizend woorden lang, maar het toont bijna een heel leven.

Door Oost werd samengesteld door Teuntje Klinkenberg, Maaike Bergstra en Jessica Swinkels van Schrijvers uit Oost en is vanaf heden in elke goede boekhandel te koop of te bestellen.

ISBN 978-94-90950-14-9
192 pagina’s
Prijs: €10,-