Nieuwe uitgave

Layers of Reality: Perception Study of a Synaesthete

Redactie, geplaatst op 23 februari 2018

Layers of Reality is zowel een persoonlijk als een semi-wetenschappelijk onderzoek naar synesthesie. Anna Püschel, zelf een synestheet, neemt kleuren waar als ze naar beelden kijkt. Met dit onderzoek bevraagt ze haar voorstelling van de werkelijkheid. Met behulp van een grote databank aan beelden onderzoekt ze de oorsprong, consequentie en subjectiviteit en probeert ze een antwoord te geven op de vraag: ‘Ben ik gek?’

Synesthesie (‘vermenging van de zintuigen’) is een neurologisch fenomeen waar stimulatie van één zintuig of cognitieve verbinding leidt tot automatische en onwillekeurige waarnemingen bij een tweede zintuig of cognitieve verbinding. Langdurig beschouwd als een neurologische afwijking, beweren steeds meer wetenschappers dat synesthesie een perfect normaal fenomeen is en dat veel mensen op de een of andere manier synesthetische reacties ervaren.
Sommige mensen proeven bijvoorbeeld de woorden die ze uitspreken, zien kleuren als ze naar muziek luisteren of ruiken de stemmen van de mensen om hen heen. Er zijn eindeloze combinaties. Bij ongeveer 7% van de bevolking wordt verondersteld dat ze sterke synesthetische reacties ervaren. Mensen die een levenslange geschiedenis van dergelijke ervaringen melden, staan bekend als synestheten.

“Zolang als ik mij kan herinneren, voel ik in kleuren. De laatste jaren ben ik meer en meer geïntrigeerd geraakt in dit fenomeen, vooral omdat het onmogelijk leek om uit te leggen hoe ik voel. Ik vond de wetenschappelijke terminologie hiervoor: synesthesie.”
– Anna Püschel

Er is weinig bekend over de oorsprong van synesthesie. Er wordt gesuggereerd dat het zich tijdens de jeugd ontwikkelt wanneer kinderen voor het eerst worden blootgesteld aan abstracte concepten.

Met een introductie over synesthesie door Sam Beekhuizen, MSc (onderzoeker psychologie) en essay’s door Dr Erika Schippmann (psycho-analist), Olympia Colizoli, PhD (neuro-wetenschapper) en Alexandra Spaeth, MA (filosoof)

Uitgevrij: The Eriskay Connection
170 × 240 mm | 256 p |
softcover met Amerikaanse stofomslag |
vierkleuren-offset | EN

oplage: 750
ISBN: 9789492051295
Prijs: € 30.00
Onder andere te verkrijgen bij Bol.com