Nieuwe uitgave

Arnon Grunberg – Brieven aan Esther

Redactie, geplaatst op 11 april 2018


Arnon Grunberg staat bekend als een schrijver van romans, toneelstukken, gedichten en levert een regelmatige bijdrage aan kranten en tijdschriften. Hij is toevallig ook een fervent schrijver van brieven. In de periode voorafgaand aan de publicatie van zijn eerste roman Blue Mondays (1994), handhaafde hij een schriftelijke correspondentie met een ‘student’ genaamd Esther. Het boek Brieven aan Esther is een compilatie van deze brieven. Ze onthullen een glimp van de jonge Grunberg in het proces van zichzelf uitvinden als schrijver, met zowel de bijtende intensiteit als de humor die kenmerkend is voor al zijn latere werk. De correspondentie gaat vooral over de betekenis van schrijven in het bijzonder, en kunst in het algemeen. Dit maakt de verzameling brieven tot een universeel verhaal over de zoektocht naar de essentie van schrijver of kunstenaar, naast een authentiek persoonlijk document van een schrijver in wording.

“Ik ben me bewust van hoe tweesnijdend schrijven is, hoeveel het is om mensen of jezelf te gebruiken. Ik beschouw nog steeds het creëren van dingen als het hoogste doel. Maar meer dan bij het vieren van een moment of de verwoording van een bepaald soort berusting, geloof ik dat schrijven het belangrijkste deel is dat verborgen is in de woede die ik ervaar tijdens het rijden. ”
(30 juli, 1992)

Grunberg, net klaar met bij zijn middelbare school, begon zijn eigen uitgeverij en begon daarnaast zijn debuutroman te schrijven. In de brieven van Grunberg wordt Esther afgebeeld als een kunstenaar die haar onvoorwaardelijke vertrouwen in de kunst bevestigt. Voor Grunberg is het niet de schoonheid die de mensheid drijft, maar pijn en vernietiging. De jonge Grunberg bewondert Esthers zoektocht naar het ongerepte, maar probeert tegelijkertijd deze achtervolging te ontmaskeren als een leugen. Hij spreekt zijn waardering uit door steeds meedogenlozer en wreder te worden in zijn kritiek, die onveranderlijk leidt tot een apotheose welke een einde maakt aan hun correspondentie.

Het boek is ontworpen en gepubliceerd door de ontvanger van de brieven, Esther Krop, grafisch ontwerper en uitgever uit Amsterdam. Brieven aan Esther zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen Arnon Grunberg en Alauda Publications. Deze verstrengeling van persoonlijke biografie en professionele ontwikkeling van zowel auteur als uitgever, is een zeldzame vondst in de boekenwereld.

ISBN: 9789081531450
84 pages | 13,5 x 20 cm | Paperback
Prijs: € 13.50
Te koop bij Alauda Publications