Op het omslag van de nieuwe Parelduiker kijkt Bert Jansen ons zelfbewust aan. De foto is ergens binnen door Roeland Fossen genomen, maar de schrijver heeft zijn hoed opgehouden. Hij draagt een donker jasje en een trui met zogenaamd ‘kabelmotief’ die door zijn moeder gebreid zou kunnen zijn. Tussen de vingers van zijn linkerhand heeft hij een Amerikaanse sigaret.
Het lijkt goed te gaan met Bert Jansen. Het jaar is 1991, hij heeft zeven boeken gepubliceerd waaronder Nozzing but ze bloes (1975), dat in retrospectief zijn magnum opus zal blijken te zijn. De hoofdstukken uit dat debuut verschenen eerder als de reeks Vijftien jaar muziek en nog steeds vlekken in de lakens in het tijdschrift Aloha. Vaardig en met veel humor verhaalt Jansen over zijn liefde voor de muziek van de sixties en beschrijft vol zelfspot zijn pogingen als Apeldoornse jongen om de beste mondharmonicaspeler van zijn generatie te worden.
De popmuziek komt regelmatig als onderwerp van zijn schrijverschap terug, maar ook die carrière wilde uiteindelijk toch niet lukken, ondanks zijn mooie start als chroniqueur en tragikomische commentator van de muziekscene uit zijn vormende jaren. Manuscripten raakten zoek of werden keer op keer geweigerd. Zijn lang aangekondigde boek over Cuby van The Blizzards, een muzikant uit zijn geboortestreek, verscheen nooit. Ook zonder tegenslag was Bert Jansen vaak chagrijnig of gewoon lastig. Hij was de man van ‘ de brief op poten’, schrijft Rutger Vahl in zijn aandachtige en eerlijke eerbetoon aan de Drentse lefgoser. Zijn leven was de blues, en toen ging Bert Jansen op 52-jarige leeftijd dood.
De Parelduiker publiceert al 21 jaar over dode schrijvers en wat daar belangrijk, opvallend, absurd of gewoon mooi aan is. In nummer van jaargang 21 staan verder onder andere bijdragen over James Purdy en de Nederlandse Private Press, J.Bloem (een interview met…), onbekende foto’s van Slauerhoff en een IM over boekhandelaar en boekenliefhebber Wout Vuyk.
De Parelduiker, jaargang 21 / 2016, nummer 3, is een uitgave van de Stichting Het Oog in ’t Zeil i.s.m. Uitgeverij Bas Lubberhuizen.