Nieuwe uitgave

Bicycle Landscape

Redactie, geplaatst op 2 september 2017


Voor Bicycle Landscape fietste Yorit Kluitman door alle 388 Nederlandse gemeenten en fotografeerde het open landschap, zonder mensen of bebouwing: een dwarsdoorsnede van het geordende Nederland. Zijn drijfveer is een fascinatie voor de georganiseerde grafische structuur van de open ruimte.

Van het fietsen kwam de verwondering, daarna de foto’s, vragen en observaties, gevolgd door een onderzoek in samenwerking met Vereniging Deltametropool. Uitgerust met zijn camera bestudeerde Yorit de doelmatigheid, het ritme, de compositie, het lijnenspel, de vlakverdeling en de ordening van het landschap van Nederland.

Vereniging Deltametropool zorgde voor het verhaal bij de ondertitel ‘why the Netherlands looks like this’. Experts vanuit verschillende vakgebieden dragen ieder een antwoord op deze vraag aan, wat ons meeneemt van de eerste indruk die de Romeinen van ons kregen; naar de rijke traditie van de landschapskunst; naar het unieke gebied van fietsontwerp en onze fietscultuur en natuurlijk onze traditie van landmaken, dat overal zijn architectuurhistorische sporen heeft achtergelaten zodat er een ABC van het Nederlandse landschap is ontstaan.

Het resultaat is Bicycle Landscape. Een boek dat het Nederlandse landschap, waarin een hoogteverschil van 20 centimeter al betekenis heeft, in zijn elementen ontleedt. Schaap. Dijk. Weg. Boom. Sloot.

Met bijdragen van diverse specialisten, van landschapsarchitect Adriaan Geuze tot voormalig museumdirecteur Wim Pijbes, brengt Bicycle Landscape een ode aan het Nederlandse gemaakte landschap. Dit boek inspireert om op een andere wijze naar ons land te kijken, hoewel het perspectief oer-Nederlands is: vanaf het zadel van een fiets.


Dongeradeel, Friesland. Foto: Yorit Kluitman


Oudewater, Utrecht. Foto: Yorit Kluitman

Yorit Kluitman is freelance grafisch ontwerper en heeft een ontwerpstudio in Eindhoven. Kluitman studeerde redactioneel ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Sinds 2009 werkt hij voor diverse opdrachtgevers van musea, uitgeverijen, softwareontwikkelaars tot sportteams en advocatenkantoren. Zijn ervaring komt voort uit een grote variëteit aan projecten maar met name uit infographic-, logo- en boekdesign.

Meer informatie over het project Bicycle Landscape via website bicycle-landscape.com en Instagrampagina bicycle_landscape. De boekpresentatie vindt plaats op 25 september tijdens de Landschapstriennale in Nieuw-Vennep. Het boek is uitgegeven door Nai010publishers.