Nieuwe uitgave

Bij wijze van roman – Yannis Kiourtsakis

Redactie, geplaatst op 10 december 2016

proza-28
In deze autobiografische roman schrijft  Yannis Kiourtsakis over zijn eerste levens-jaren en zijn familie. Het boek eindigt met zijn studie in Parijs en kennismaking met Gisèle. Rode draad is de zelfmoord van zijn acht jaar oudere broer Charis: waarom hij wel en ik niet? Een diepgravend experiment in zelf-kennis – via de ander.

Een dubbele zoektocht ook: persoonlijk, van de ik en zijn broer, en op het vlak van Grieken en Europeanen – hoe kijken Grieken tegen Europa aan, en hoe Europa tegen de Grieken? Een roman van ruim vóór de huidige crisis, maar op een dieper niveau volkomen actueel!

Yannis Kiourtsakis is in 1941 geboren in Athene, waar hij nu woont. In 1958 ging hij naar Parijs om rechten te studeren. Daar leerde hij zijn vrouw Gisèle kennen, in de dagen dat zijn broer Charis zelfmoord pleegde in Brussel. Hij schreef studies over Nieuwgriekse cultuur en traditie en hun verhouding tot het Westen. Deze belangstelling vloeit logisch over in zijn eerste roman, Bij wijze van roman. In 1996 kreeg hij hiervoor de romanprijs van het tijdschrift Diavázo (‘Lezen’). Een Italiaanse en een Franse vertaling zijn intussen verschenen.

Bij wijze van roman is vertaald door Hero Hokwerda en verschenen bij Uitgeverij Ta Grammata.