Nieuwe uitgave

Bittere tranen, goede moed

Redactie, geplaatst op 16 juni 2017


Op 8 juni verscheen de door Trump ontslagen FBI-directeur James Comey voor  de Senaatscommissie die de mogelijke banden van Trumps campagne met Rusland onderzoekt. Op 8 juni waren er verkiezingen in Groot-Brittannië, die spannender zijn geworden dan zich nog maar een paar weken geleden liet aanzien.

Bij de nieuwe uitgeverij STARFISH BOOKS verscheen op dezelfde dag Bittere tranen, goede moed van Joost Smiers, over de gevolgen van de verkiezing van Trump voor Europa. Dat dit een uiterst actueel thema is zal niemand betwisten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet zich onlangs ontvallen dat Europa meer op eigen benen zal gaan moeten staan. En de zojuist aangetreden Franse president Emmanuel Macron heeft gedreigd met eenzijdig ingrijpen in Syrië als Assad opnieuw chemische wapens inzet.

Smiers houdt een pleidooi voor het entameren van gesprekken tussen wat hij ‘écht links’ en ‘simplificerend rechts’ noemt, die elkaar zouden kunnen vinden in hun verzet tegen het neoliberalisme. Dit eerste boek van STARFISH BOOKS wordt als essay aangekondigd en heeft een onmisbaar activistische toon, het sluit met andere woorden aan bij de ambities van uitgever Menno Grootveld  die ook als vertaler en programmamaker werkzaam is.