Nieuwe uitgave

Boekpresentatie: 100 gedichten van Anton van Wilderode gekozen door Patrick Lateur

Redactie, geplaatst op 16 mei 2018

Meer dan zeven jaar na zijn dood blijft Anton van Wilderode (1918-1998) een van de meest geliefde dichters van Vlaanderen. In 1999 bracht uitgeverij Lannoo in het Volledig dichtwerk zijn gebundelde gedichten bijeen, onder redactie van Patrick Lateur. Een deel van het werk van Van Wilderode bleef evenwel tot op heden verborgen. In de nalatenschap van de dichter berusten diverse schriften en mappen met tientallen totaal onbekende en nooit eerder gepubliceerde gedichten.

Patrick Lateur nam het hele nagelaten werk en de verspreide verzen door en selecteerde daaruit de mooiste gedichten. Aan de hand van zeven centrale thema’s uit het werk van Van Wilderode — schrijven, herinneren, wonen, reizen, lezen, verbeelden en geloven — neemt hij de lezer mee op een ontdekkingstocht door diens veelzijdige oeuvre.
Van Wilderode kreeg in 1975 de Koopalprijs voor zijn Vergiliusvertaling, in 1980 de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie voor Dorp zonder ouders en in 1987 de Driejaarlijkse Staatsprijs ter bekroning van een literaire loopbaan.

ANTON VAN WILDERODE (Moerbeke-Waas, 1918 – Sint-Niklaas, 1998), pseudoniem voor Cyriel Coupé, dichter en priester-leraar, classicus en vertaler, tekstschrijver en gevierd spreker. Met Claus en Lucebert bracht hij in het college van Sint-Niklaas Tom Lanoye tot vervoering, die hem daarvoor zou eren met een plagend, dankbaar portret in Kartonnen dozen.

Hij liet een omvangrijk oeuvre na aan dichtbundels en vertalingen, essays en toespraken. De lijst van literaire prijzen en onderscheidingen is lang, o.m. de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie en de Driejaarlijkse Staatsprijs ter bekroning van een literaire loopbaan, het lidmaatschap van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en een eredoctoraat aan de KU Leuven.

Boekpresentatie: Stadhuis van Sint-Niklaas, vrijdag 1 juni 2018 om 20u.
Gastsprekers: Tom Lanoye en Annemarie Estor
Gratis. Inschrijven bij Patrick.VanBelleghem@sint-niklaas.be

ISBN 90 209 60 547
Het boek kan worden voorbesteld via dit mailadres.