Nieuwe uitgave

Breeze of Light

Redactie, geplaatst op 8 april 2018

De overweldigende landschappen van Tessa Verder zijn het resultaat van een zeer bijzondere werkwijze: op locatie door haar gefotografeerde landschappen worden gemengd met fotografische uitsneden van bestaande schilderijen uit de kunstgeschiedenis. Na veel research en eindeloos gepuzzel op de computer ontstaat een nieuw landschap, dat wringt en vragen oproept bij de kijker. Haar werk is verwant aan de sfeer die de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich met zijn werk oproept. Zijn sublieme landschappen met vooral onheilspellende of karakte-ristieke natuurelementen, stellen het gevoel en de beleving centraal. Tessa Verder komt daarbij in haar werk steeds dichter bij de kern van haar kunstenaarschap, dat door Friedrich als volgt werd verwoord: “Een schilder moet niet alleen schilderen wat hij voor zich ziet, maar ook wat binnen in hem leeft.”

Breeze of Light toont een overzicht van haar fotowerken van de afgelopen vijftien jaar en bevat teksten van Jurriaan Benschop en Tamara Sterman. Deze laatste plaatst het werk van Verder in het metamodernisme, een actuele stroming die sinds de jaren negentig in Europa steeds duidelijker vorm krijgt in de kunsten en de filosofie. Het metamodernisme is een reactie op het scepticisme en de ironie van het postmodernisme – dat weer een reactie was op het optimisme en vooruitgangsdenken binnen het modernisme.


De houding van metamodernisten is oscillatie, oftewel het voortdurend heen en weer bewegen tussen het moderne geloof en de postmoderne ironie, tussen idealisme en pragmatisme. Sterman: “Naast de inhoudelijke kenmerken in het werk van Tessa Verder dat gezien kan worden als metamodernistisch, is het interessant dat tevens de beeldvorm zo dicht ligt op het concept van metaxis. Door het letterlijk naast, tegen en langs elkaar plaatsen van facetten uit de natuur en uit de cultuur en dat tot een geheel te maken, ontstaat een extra betekenislaag. Aan de ene kant een zintuiglijke beleving, een afgeleide lijfelijke ervaring waarin de mens zich onderdeel voelt van de natuurlijke omgeving. En aan de andere kant de uitnodiging om via de geschilderde verbeelding los te komen van het aardse en sublimatie te vinden in een metafysische realiteit die bestaat voorbij de materiële wereld. De beleving schiet heen en weer tussen dit oneindige en het eindige. De beschouwer bevindt zich in het tussengebied, in-between.”

Formaat: 24.5 x 30 cm
Uitgave: 75 fc afb., 144 p., hard cover
Prijs: € 35,00.
Te bestellen bij 99 Uitgevers

_______________________________________________________
Speciale editie

Ter gelegenheid van het boek is een speciale editie uitgebracht, Blue Zone 2, in een beperkte oplage van 50. Het werk is samengesteld uit een foto, gemaakt op één van haar trektochten op een prachtige mistige vroege avond in de bergen van Zuid-Afrika, en uit fragmenten van drie verschillende schilderijen waaronder een 19e-eeuws bloemstilleven. De titel Blue Zone refereert aan de zogenaamde ‘blue zones’: vijf gebieden op de wereld waar bewoners gezonder, gelukkiger en langer leven dan gemiddeld ergens anders.

Blue Zone 2 is te koop voor de bijzondere prijs van € 325,- (na de boekpresentatie wordt de prijs € 450,-). Het formaat van de print is 30 x 45 cm (exclusief witrand, zonder lijst) en de oplage bedraagt 50 exemplaren. Als je de print bestelt, krijg je tezijnertijd een uitnodiging voor de officiële boekpresentatie. Het boek ligt daar voor je klaar of wordt op verzoek per post nagezonden.

De speciale editie is op deze pagina van 99 Uitgevers te bestellen