Nieuwe uitgave

Breitner als fotograaf

Redactie, geplaatst op 12 februari 2017

kaft breitner
George Breitner was zoals bekend een enthousiast fotograaf. Over het verband tussen zijn foto’s en zijn schilderijen bestaan veel speculaties; een van de meest buitenissige is de bewering dat Breitner zelfs tekeningen maakte als voorstudies voor zijn foto’s (Catalogus Rijksmuseum, tentoonstelling Meisje in Kimono). Wellicht is het veelzeggende genoeg om te constateren dat Breitner – zoals alle kunstenaars – een grote nieuwsgierigheid had naar hoe de wereld er uit ziet.

Willem van Zoetendaal stelde uit het archief van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en het Stadsarchief Amsterdam een boekje samen met foto’s en tekeningen die Breitner van stegen en gangen in Haarlem, Amsterdam en Rotterdam maakte. Het is een ongezien onderwerp waar de meeste fotografen van zijn tijd aan voorbij liepen, omdat het in zekere zin de achterkant van het bestaan is. Je vraagt je af wat de fotocollectie van G.H. Breitner nog meer herbergt.

Cracks in the city / Spleten in de stad is verschenen bij Van Zoetendaal Publishers. Distributie via Idea Books / ideabooks.nl