Nieuwe uitgave

Celluloid

Redactie, geplaatst op 16 september 2016

celluloid
De rijk geïllustreerde publicatie Celluloid presenteert het werk en de ideeën van Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba en Luis Recorder & Sandra Gibson – vier invloedrijke kunstenaars(duo’s) die in hun werk gebruikmaken van en reflecteren op de bijzondere eigenschappen van 16mm en 35mm filmmateriaal.

In een tijd van bijna totale digitalisering van het bewegend beeld vestigen deze makers in eigenzinnige en veellagige installaties de aandacht op de tactiele en visuele rijkdom van het celluloid, en de wijze waarop dit materiaal geprojecteerd wordt. Zij benadrukken de onovertroffen kracht van het geprojecteerde, cinematografische beeld en bezingen de visuele rijkdom van het filmmateriaal.

Internationaal gerenommeerde auteurs gaan in op de betekenis van het gebruik van analoge film in het oeuvre van de vier kunstenaars, binnen de context van de geschiedenis van de experimentele film, de analoge film in een tijd van een overvloed aan digitaal beeld.

De publicatie Celluloid is uitgegeven door nai010 uitgevers.

Vanaf 17 september tot en met 8 januari 2017 toont EYE Filmmuseum Amsterdam de groepstentoonstelling Celluloid met werk van Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba, Luis Recoder & Sandra Gibson.