Nieuwe uitgave

Chad in Amsterdam: een internationale cross-over tussen kunst en strip

Redactie, geplaatst op 25 april 2018

De nieuwe strip Chad in Amsterdam vertelt de waargebeurde verhalen van de Amerikaanse Amsterdammer Chad Bilyeu over zijn ervaringen in Amsterdam. Voor elk verhaal nodigt hij een andere kunstenaar uit om de visuals te tekenen. Het tijdschrift, met meerdere verhalen, verschijnt vier keer per jaar. De eerste SPRING editie is net uitgekomen.

Vrijdag 30 maart jongstleden is tijdens een release party in DOKA in het Volkshotel het nieuwste tijdschrift van Amsterdam gelanceerd. Chad in Amsterdam is een initiatief van Chad Bilyeu. Hij is ook de hoofdpersoon in de verhalen. Vanuit zijn perspectief als geïnformeerde buitenstaander en zwarte Amerikaan, kijkt hij naar de Amsterdamse samenleving, vertelt over zijn ervaringen, tipt over het lekkerste eten en verhaalt over Amsterdamse tradities die zelfs Amsterdammers vaak niet meer kennen. Chad in Amsterdam is tegelijkertijd een ode aan en een kritische blik op de stad en haar bewoners.

Voor elk verhaal, door Bilyeu zelf geschreven, heeft hij verschillende internationale kunstenaars uitgenodigd, met ieder zijn en haar eigen stijl. Zo is de cover getekend door de Zweedse straatartiest Kim DeMåne; het verhaal The Dutch Inquisition over verregaande, botte Amsterdamse nieuwsgierigheid door de Amerikaanse cartoonist Jared Boggess; The Breaks over de ontmoeting met een hip-hop legende op de Wallen door de Frans-Koreaanse Boyane; de one-pager Twamp Sack door de Nederlandse beeldend kunstenaar Bas Schippers; een subtiel inkijkje in Nederlands koloniale verleden in Warung Sranang Makmur door de Spaanse vormgever en kunstenaar Denis Galocha; een bartraditie en bekende Amsterdamse vriendelijkheid in Amsterdammertje door de Servische EKS Graphics; en op de achterkant een door de bekende, Zweedse graffiti artist Dotsy getekende Amsterdams monument: Rokin’s Ray Ban.

De eerste editie is mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De volgende editie komt uit in de zomer. Afzonderlijke edities en abonnementen – ook digitaal – kunnen voor €3,- tot €16,- worden aangeschaft op chadinamsterdam.nl. Een hard-copy is ook op meerdere plekken in Amsterdam verkrijgbaar, waaronder boekhandel Athenaeum en stripwinkel Lambiek.

Chad Bilyeu: woonachtig in Amsterdam sinds 2009, is straatfotograaf, schrijver en uitgever van muziek onder het label Another Bullshit Night from Cleveland. In het verleden organiseerde hij onder dit label ook nightlife events en art shows. Chad in Amsterdam is voor hem een artistiek platform waarin hij de stem van niet vaak gehoorde Amsterdammers laat horen – om tegenwicht te bieden aan een te eenzijdige visie op onze huidige samenleving.

Instagram accounts met kunst van de meewerkende artiesten:
Kim DeMåne: https://www.instagram.com/delicious_brains/
EKS Graphics: https://www.instagram.com/eks.graphics/
Jared Boggess: https://www.instagram.com/jared_boggess/
Dotsy: https://www.instagram.com/dripsndots/
Denis Galocha: https://www.instagram.com/tweemuizen/
Boyane: https://www.instagram.com/boyaneone/
Chad Bilyeu: https://www.instagram.com/chadinamsterdam/
Bas Schippers: https://www.instagram.com/bas.schippers/