Nieuwe uitgave

Dada. Een geschiedenis

Redactie, geplaatst op 21 januari 2017

2D_dada een geschiedenis_voorplat
Dada. Een geschiedenis
van auteur Hubert van den Berg beschrijft het ontstaan en de ontwikkeling van de internationale dadabeweging, zoals die zich manifesteerde in onder andere Zürich, Berlijn en Parijs. Bijzondere aandacht is er voor dada-Nederland en dada-België en de belangrijkste hoofdrolspelers daar: Theo van Doesburg/I.K. Bonset, H.N. Werkman, Piet Mondriaan, Clément Pansaers en Paul van Ostaijen.

Dada wordt vaak een antibeweging genoemd. Dada. Een geschiedenis herziet dit eenzijdige, negatieve beeld. In werkelijkheid was dada zowel een synthese van vooroorlogse avantgardistische ‘ismen’ – kubisme, futurisme en expressionisme –, als de opmaat tot het surrealisme en constructivisme. Dada is een cruciale etappe in de ontwikkeling van de moderne kunst en literatuur van de twintigste eeuw, waarvan de echo nog altijd klinkt.

Hubert van den Berg (1963) behoort internationaal tot de belangrijkste kenners van de Europese avant-garde en het dadaïsme. Hij publiceerde onder andere The import of Nothing, How Dada Came, Saw and Vanished in the Low Countries (2002). Voor Vantilt redigeerde hij samen met Gillis J. Dorleijn Avantgarde! Voorhoede? Vernieuwingsbewegingen in Noord en Zuid opnieuw beschouwd (2002).

Dada. Een geschiedenis is rijk in kleur geïllustreerd. Een kroniek van de belangrijkste dadakunstenaars, -kunstwerken, -evenementen en -gebeurtenissen completeert het boek. Vormgever Martien Frijns, Uitgeverij Vantilt