Nieuwe uitgave

Dag van vuur door Beppe Fenoglio

Redactie, geplaatst op 28 september 2017


Un giorno di fuoco biedt zes verhalen over het dorpsleven in de jaren dertig in de Langhe, de streek waar auteur Beppe Fenoglio geboren is. Van de man die het recht en een karabijn genadeloos in eigen hand neemt; van het meisje dat uitgehuwelijkt wordt en een krijsende baby krijgt maar liever nog een tijdje knikkert; van een priester met een onvermurwbare moeder die, zodra hij buiten haar bereik raakt, de brui aan het priesterschap geeft. Zoals het toen was.

Beppe Fenoglio is in 1922 geboren in Alba, een stadje in het heuvelachtige noordwesten van Italië, als zoon van een slager. In januari 1944 sluit hij zich aan bij de partizanen. Na de oorlog wordt hij correspondent bij een wijnhandel. In 1949 komt zijn eerste roman uit, La paga del sabato. Zijn gezondheid is slecht: astma, pleuritis, TBC, een tumor. Hij overlijdt in 1963. Zijn beroemdste roman, Il partigiano Johnny, wordt postuum gepubliceerd. En ook deze verhalenbundel is een paar maanden na zijn dood verschenen, in 1963.

Dag van vuur is vertaald door Frans Denissen, Karin van Ingen Schenau en Emilia Menkveld en uitgegeven door Serena Libri.