Nieuwe uitgave

Dagboek Majdan

Redactie, geplaatst op 10 oktober 2016

majdan

Na de serie ‘De Zwarte Berk’ en de ‘Slowaakse Bibliotheek’ lanceert uitgeverij Douane haar nieuwe ‘Oekraïense Bibliotheek’. Eerder dit jaar verscheen als een soort opmaat de roman ‘De Luchthaven’, van Sergej Lojko, en op zaterdag 8 oktober verscheen de echte eersteling:  Andrej Koerkov – Dagboek Majdan, vertaald door Ico Davids.

In Dnevnik Maidana (Dagboek Majdan, 2015) geeft Koerkov een inkijkje in zijn dagelijks leven als schrijver tijdens Euromajdan, de protesten die uitbraken toen bekend werd dat Oekraïne het associatieverdrag met de EU niet zou ondertekenen. Oekraïners trokken massaal naar het Onafhankelijkheidsplein in hartje Kiev om maandenlang te demonstreren.
Koerkovs dagboek geeft een verhelderend inzicht in zowel de politieke gang van zaken als in het dagelijks leven in Kiev, waar op enkele minuten lopen van Koerkovs appartement een van de belangrijkste en roerigste episoden in de geschiedenis van onafhankelijk Oekraïne plaatsvindt. Verslaggeving over Euromajdan, protesten elders in Oekraïne en de afscheiding van de Krim, wordt afgewisseld met beschrijvingen van een familievakantie naar de Krim, saunabezoekjes met vrienden en het ouder worden van de ouders van de schrijver. Door de ogen van Koerkov is de lezer er getuige van hoe demonstranten en regeringstroepen geleidelijk aan in een dagelijks gewelddadiger wordende neerwaartse spiraal terechtkomen, terwijl het dagelijks leven zo ongestoord mogelijk probeert door te gaan.

Andrej Koerkov (1961, Leningrad). Andrej, zoon van een piloot en een arts, groeide op in Kyiv, waar hij nu ook woonachtig is, met zijn Engelse vrouw en drie kinderen. Hij studeerde Japans. Hij schrijft in het Russisch. Hij schreef 19 romans en werk van hem is in 37 talen vertaald. In het Nederlands verschenen Picknick op het ijs (2000) en De laatste liefde van de president (2008). Zijn recent in het Engels vertaalde en uitgegeven roman Bikfordov mir (The Bickford Fuse, 2011) werd juichend ontvangen in Engeland en Amerika.

Dagboek Majdan is een must voor iedereen die Oekraïne, haar inwoners en haar recente geschiedenis beter wil begrijpen.