Nieuwe uitgave

Daniil Charms – De dappere egel

Redactie, geplaatst op 3 september 2019


‘De dappere egel’ bevat veertig absurdistische verhalen van Daniil Charms die in het Russische verzameld werk staan en ontbreken aan het onlangs verschenen ‘Verzameld werk’.  Zesendertig verhalen daarvan verschijnen nu voor het eerst in Nederlandse vertaling. ‘De dappere egel’ is verschenen bij Uitgeverij Vleugels

Wij zouden namen van bepaalde personen niet willen noemen, omdat de namen die we konden noemen bij zulke onbeduidende personen horen dat het geen enkele zin heeft deze hier te vermelden op bladzijden die voor lezing door onze verre nakomelingen zijn bedoeld. Deze namen zouden toch tegen die tijd vergeten zijn en hun betekenis hebben verloren. Daarom gebruiken we verzonnen namen en noemen onze held Andrej Golov.

In ‘Verzameld werk’ (Van Oorschot, 2019) staan teksten uit alle genres die Charms beoefende. Onvertaald bleven zevenenvijftig verhalen die in het Russische verzameld werk staan. Veertig van deze onvertaalde verhalen, waarvan er enkele fragmentarisch zijn overgeleverd, staan in deze uitgave. Vier stonden eerder in vertaling in het kleine, in bibliofiele oplage verschenen bundeltje ‘Onverwacht drinkgelag en ander proza’ (De Lantaarn, 2007). De overige zesendertig verhalen van Daniil Charms verschijnen nu voor het eerst in Nederlandse vertaling.

Daniil Charms (1905-1942), een pseudoniem van Daniil Ivanovitsj Joevatsjov, staat bekend als Ruslands grootste absurdistische schrijver en dichter. In 1926 richtte hij met Aleksandr Vvdenski en Nikolaj Zabolotski de avantgardegroep Oberiu op. Hun doel was een artistieke revolutie door te voeren, parallel aan de politieke revolutie. De doodsteek kwam toen ze in 1930 beschuldigd werden van protest tegen de dictatuur van het proletariaat. Charms werd in 1931 veroordeeld tot verbanning naar Koersk, waarvandaan hij in 1933 terugkeerde. Hij legde zich toen, omdat zijn werk voor volwassenen niet-publicabel was geworden, toe op kinderliteratuur. Uiteindelijk werd hij in 1941 weer gearresteerd en krankzinnig verklaard. Charms stierf begin 1942, vermoedelijk uitgehongerd, in de psychiatrische afdeling van de gevangenis Kresty in Leningrad (Sint-Petersburg). 

2019 / 60 pagina’s / vertaling Jan Paul Hinrichs / ISBN 978 90 78627 82 1 / € 21,80