Nieuwe uitgave

De afrekening – Hoe ING langs de rand van de afgrond scheerde

Redactie, geplaatst op 13 maart 2020


Tijdens de crisis van 2008, toen het financiële stelsel wereldwijd op zijn grondvesten schudde, dreigde ING ten onder te gaan. Het grootste financiële concern van Nederland bleek geen fiere oranje leeuw, maar een wankelend bedrijf dat door zelfoverschatting bankroet dreigde te gaan. Maar de grootste financiële instelling van Nederland mocht onder geen beding omvallen. Journalist en thrillerschrijver Roel Janssen reconstrueert in het razend spannende De afrekening wat zich achter de schermen afspeelde. Wie trok tijdens die hectische periode aan de touwtjes? Wat zou er gebeurd zijn als ING was omgevallen?

ING had zich vergaloppeerd aan investeringen in Amerikaanse hypotheken. Toen die in waarde daalden, dreigden ze de bank annex verzekeraar mee te sleuren in het ravijn. Als dat zou gebeuren, zou het complete financiële stelsel in Nederland omvallen. Om deze ramp te voorkomen, tuigde de Nederlandse overheid onder immense druk een reddingsoperatie op van ruim 32 miljard euro. Het was de meest omvangrijke steunoperatie in Nederland en in die hoedanigheid de een van de grootste bankredding in de wereld.

Roel Janssen sprak met een aantal hoofdrolspelers en ontdekte spectaculaire, nieuwe feiten die niet eerder openbaar zijn gemaakt. Met groot gevoel voor detail beschrijft hij de paniek, de conflicten, de onder­handelingen en de waarschuwingen die in de wind werden geslagen. Ook beschrijft hij hoe, in het diepste geheim, nationalisatie werd voor­bereid en hoe de Europese Commissie de prijs die ING moest betalen fors opschroefde. De gevolgen van dit financiële drama, dat de nationalisatie van ABN Amro in omvang en complexiteit overtrof, zijn voelbaar tot op de dag van vandaag. Dat bleek recentelijk bijvoorbeeld bij het opleven van de discussie over staatssteun aan ING in verband met de salarisrel en de witwasaffaire die vorig jaar in de publiciteit kwamen.

De afrekening is een spannende, waargebeurde financiële thriller die op toegankelijke wijze inzichtelijk maakt hoe complexe financiële producten een ogenschijnlijk gezonde bank naar de rand van de afgrond kunnen brengen.

Roel Janssen is journalist en schrijver. Hij werkte als redacteur bij NRC Handelsblad ten tijde van de financiële crisis. Hij publiceerde bekroonde thrillers en non-fictietitels, waaronder recent 1968. ‘You say you want a revolution’.

De afrekening is uitgegeven door Uitgeverij Balans