Recensie

De Best Verzorgde Boeken

Door Jan Dietvorst, geplaatst op 18 september 2016

book manifest
Twee zaken vallen direct op aan de catalogus van de tentoonstelling Best Verzorgde Boeken 2015 in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In het colofon voor in het boek wordt ontwerper Irma Boom als eerste genoemd. Het boek heeft een Engelse titel A BEST BOOK 2015 MANIFEST, de catalogus is tweetalig waarbij het Engels aan het Nederlands voorafgaat.

Het gaat om het Best Verzorgde Boek, daarom is de naam van de vormgever op 1 begrijpelijk. De tweetaligheid wordt wellicht verklaard door het feit dat deze uitgave in oktober van 2016 ook op de Frankfurter Buchmesse figureert; de Moeder van Alle Boekenbeurzen waarvan Nederland en Vlaanderen het geïnviteerde Schwerpunkt zullen zijn. Het is voor het eerst dat uitgaven uit Vlaanderen meedingen in deze jaarlijkse bij het CPNB ondergebrachte uitverkiezing van Best Verzorgde Boek. Er waren 410 inzendingen, 308 Nederlandse en 102 uit Vlaanderen. Overigens is de redactionele keus voor de Nederlandse tekst als tweede na het Engels mijns inziens principiëel onjuist.

‘Het stemde de jury tot tevredenheid dat in dit digitale tijdperk de lokroep van het tactiele papieren boek ongetemperd bleek, met meer dan ooit een uitgesproken erkenning van de objectwaarde en de intieme schoonheid, ook door jonge makers.’ schrijft jurylid Dirk Leyman in de inleiding. Hij noemt daarin ook de criteria die de jury hanteerde: ‘onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze en bindwijze’. In de ter zake kundige beschrijving van elk van de 50 bekroonde boeken komt het materiële aspect uitvoerig aan bod; het Best Verzorgde Boek is een gelukkig samengaan van ambacht, smaak, expertise en inhoud.

Er worden in Nederland en Vlaanderen prachtige boeken gemaakt, op de tentoonstelling kunnen ze worden ingebladerd, in de museumwinkel van het Stedelijk kunnen ze worden gekocht. Wellicht is het geen toeval dat bekroonde uitgaven van onder andere Lecturis, Jap Sam Books, Valiz, Roma, Van Zoetendaal, Nai010, De Buitenkant regelmatig op deze site ter sprake komen en tot het aanbod van de Beurs van Bijzondere Uitgevers behoren. I LOVE BOOKS. Na het zien van de tentoonstelling heb ik direct zes van de Best Verzorgde Boeken gekocht.

Van Irma Boom ligt op de tentoonstelling het voortreffelijke boek bij de sublieme tentoonstelling van Seth Siegelaub die in 2016 in het Stedelijk Museum plaatsvond. Van haar is in de catalogus de tekst afgedrukt die zij uitsprak bij de uitreiking van de Johannes Vermeerprijs in 2014, het is niet verwonderlijk een pleidooi voor het boek.

A BEST BOOK 2015 MANIFEST is uitgeven door de Stichting Best Verzorgde Boeken en kost 29,50. De tentoonstelling in het Stedelijk Museum duurt tot 30 oktober 2016