Nieuwe uitgave

De Dam

Redactie, geplaatst op 29 september 2018


In het boek De Dam, dat eind november verschijnt, legt auteur Fred Feddes – aan de hand van heel veel beeldmateriaal – uit hoe het plein sinds de dertiende eeuw wordt gebruikt, hoe het zijn huidige uiterlijk heeft gekregen en welke opmerkelijke gebeurtenissen zich hier afspeelden.

De Dam is het nationale plein van Nederland. Hier staan het koninklijk paleis, het Nationaal Monument en de Nieuwe Kerk. Sinds mensenheugenis is dit plein de uitverkoren locatie voor officiële gebeurtenissen, feesten, protesten en herdenkingen. Tegelijk is de Dam een heel ongewoon plein, zoals de ontstaansgeschiedenis aantoont. In feite zijn het twee pleinen, ofwel een mislukt plein. Het veranderde bovendien vele malen van uiterlijk, zoals de vele schilderijen en foto’s laten zien.

We maken kennis met Leonora van Someren, wier herberg en woning omstreeks 1640 langzaam maar zeker plaats moesten maken voor het nieuwe stadhuis. We lezen hoe hotel Krasnapolsky op verrassende wijze aan de Dam kwam te staan, en blikken onder meer terug op de tragische architect van de Bijenkorf, de schietpartij op 7 mei 1945, de poppenkast en de Damslapers.

Fred Feddes is schrijver, journalist en publicist. Hij schrijft o.a. voor Trouw en De Groene Amsterdammer. Hij is co-auteur van De grachten van Amsterdam en in 2012 verscheen zijn boek 1000 jaar Amsterdam.

Verschijnt: november 2018
Gebonden | ISBN: 9789059375215 |Aantal pagina’s: 256 |  ca. 200 afbeeldingen | Prijs: € 49,99

Meer informatie op de website van Bas Lubberhuizen.