Nieuwe uitgave

De geboorte van Gerrit Komrij als dichter

Redactie, geplaatst op 27 oktober 2017


Bij de Belgische private press De Carbolineum Pers verschijn op 10 december tijdens de Beurs van Bijzondere Uitgevers in Paradiso De Getikte Toestand en andere gedichten van Gerrit Komrij.

Deze bundel bestaat uit 49 ongepubliceerde of ongebundelde jeugdgedichten van Gerrit Komrij, die hij schreef in de periode 1964–1967, dus nog vóór zijn debuut in boekvorm Maagdenburgse Halve Bollen en andere gedichten uit 1968. Hun kwaliteit is ongelijk maar de bekende thema’s van Komrij (eenzaamheid, homosexualiteit, vervreemding,…) zijn er al in terug te vinden, en de geboorte van zijn typische eigen poëziestijl is er goed in te volgen.
De 49 gedichten zijn met de hand gezet uit de Perpetua 18 punt en met de handpers gedrukt op geschept Zerkall papier, in een omslag van Fabriano papier. Papier en formaat (30 × 21) zijn hetzelfde als het eerder bij De Carbolineum Pers verschenen Een Kerkhoflied. De lino’s van Luc Boudens zijn bij deze gedichten gesneden en zijn eveneens met de handpers gedrukt. In foedraal. Met tekstverantwoording door Komrij-biograaf Arie Pos. Oplage 50 genummerde exemplaren.