Nieuwe uitgave

De nieuwe parelduiker

Redactie, geplaatst op 4 oktober 2016

Parelduiker 4-16 omslag_Opmaak 1

De nieuwe Parelduiker verschijnt begin oktober en bevat behalve de vertrouwde artikelen over schrijvers over wie je altijd meer zou willen weten nog drie opmerkelijke stukken:

Muze, minnares, femme fatale
Ernestine Costa (1899-1959) vierde als actrice in de Weimarrepubliek successen en onderhield warme vriendschappen met de grote schrijvers van haar tijd: Gottfried Benn, Bertolt Brecht en Kurt Tucholsky. In 1938 vluchtte ze voor de nazi’s en bleef er van die eerdere roem niets meer over. Na haar dood ordende Costa’s weduwnaar, de Nederlandse journalist Herman Fortuin, haar uitgebreide verzameling foto’s, brieven en andere documenten en probeerde, tevergeefs, haar biograaf te zijn. Dankzij dit archief kon nu het verhaal van Costa gereconstrueerd worden.

Ellen Warmond en Gard Sivik
Ellen Warmond (1930-2011) was de enige vrouwelijke redacteur van het avantgardistische tijdschrift Gard Sivik, op uitnodiging van Hans Sleutelaar, en ze voelde zich thuis bij dit blad. Totdat er met Sleutelaar en Armando een verschil van mening ontstond over een principiële kwestie.

Troostrijke poëzie in het Warschause getto
De Duitse schrijver Erich Kästner (1899-1974), bekend van het bijtende ‘Kennst du das Land wo die Kanonen blühen?’, schreef gedichten die literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki tot troost strekten in het getto van Warschau. Dr. Erich Kästners lyrische Hausapotheke verschijnt binnenkort in het Nederlands.

DE parelduiker is een uitgave van Stichting Het Oog in ’t Zeil en  Bas Lubberhuizen.