Nieuws

‘De pittige pruim die een pop werd’ winnaar Zilveren Penseel 2019

Redactie, geplaatst op 23 juni 2019

De pittige pruim die een pop werd is de winnaar van de Zilveren Penseel, de vakprijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. Het boek, geschreven door Vojtěch Mašek en geïllustreerd door Chrudoš Valoušek, is in het Nederlands uitgegeven door de nieuwe prentenboekenuitgeverij BOYCOTT (vertaling Edgar de Bruin). Eerder dit jaar was het boek al de winnaar van de prestigieuze prijs op de Bologna Ragazzi Awards in de categorie fictie.

”Letterlijk alles vraagt aandacht in dit bijna nostalgische avonturenboek. De robuuste typografie, de prachtige beginkapitalen, de illustraties die aan de tekst steeds andere dimensies toevoegen.”

Juryrapport
“Op het omslag van dit grote boek prijkt een Pinokkioachtige houten pop, maar de voorplaat als geheel maakt meteen duidelijk dat het hier om meer gaat dan een eigentijdse interpretatie van Pinokkio’s avonturen. De Tsjechische illustrator Chrudoš Valoušek vertelt het verhaal van een pruimenpit in een bijzondere techniek van illustreren, kleurgebruik en belettering. Waarbij ieder van die elementen uitstekend samengaat met de tekst. Afwisselend zijn er grote monumentale prenten en stripachtige afbeeldingen. Met name het gebruik van felle fluorescerende kleuren geeft de illustraties een bijzondere uitstraling.”

Het volledige juryrapport is te vinden op de website van BOYCOTT.