Nieuwe uitgave

De rijkste vrouw van Haarlem

Redactie, geplaatst op 23 februari 2017

keetje
Cornelia Catharina (‘Keetje’) Hodshon (1768 – 1829) is bekend vanwege het naar haar genoemde Hodshonhuis in Haarlem: een statig en destijds zeer modern pand aan het Spaarne, waarin tegenwoordig de gerenommeerde Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) is gevestigd. De opdracht tot het bouwen ervan gaf Keetje Hodshon in 1791 – ze was toen 22 jaar. Wat bezielde een jonge vrouw in de revolutionaire tijden aan het eind van de achttiende eeuw om voor zichzelf een woonhuis met meer dan veertig vertrekken te laten bouwen?

Els Kloek en Maarten Hell zoeken in Keetje Hodshon (1768-1829) een antwoord op deze en andere vragen over het mysterieuze leven van de eigenzinnige Haarlemse, de rijkste vrouw van de stad, die kanonnen en een oorlogsschip doneerde aan de hervormingsbeweging der Patriotten en koos voor het zelfstandige leven van een vrijgezel in een huis dat haar vele maten te groot was.

De auteurs schreven Keetje Hodshon (1768-1829) in opdracht van het Hodshonhuis; het boek is een co-uitgave van de KHMW en Uitgeverij Vantilt.