Nieuwe uitgave

De Smeekbede

Redactie , geplaatst op 20 april 2020


‘Mijn meester, ach neemt mijn beede aan, verhoort tevens ook mijn smeeken,’ zo schrijft een vrijgemaakte zwarte vrouw in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester in Holland. Ze is radeloos. Haar brief, die door kaping zijn bestemming nooit zou bereiken en pas twee eeuwen later werd teruggevonden, ligt aan de basis van een bijzonder en hartverscheurend verhaal. Wie is deze vrouw en waarom roept ze uitgerekend de hulp in van de man die medeplichtig is aan het systeem, dat haar nog voor haar geboorte een eigen leven ontzegde?

Damen deed diepgravend historisch onderzoek om het leven te ontrafelen van deze onvergetelijke Dédé. Minutieus en met veel verbeeldingskracht wordt in deze debuutroman het schrijnende contrast blootgelegd tussen het leven van een in slavernij geboren vrouw, en de tol die ze moet betalen voor haar vrijheid, en dat van haar meester, een Utrechtse jurist die zijn gezin achterlaat om in Suriname fortuin te maken.

‘Historische gebeurtenissen uit het collectieve geheugen worden verwerkt tot een sfeervolle, beeldende en prachtig geschreven roman.’ – Aspha Bijnaar, socioloog, schrijver en oprichter/directeur van EducatieStudio

‛Erg onder de indruk van deze historische roman over een wereld die veel genuanceerder is dan je op het eerste gezicht denkt.’ – Leen Dorsman, historicus, hoogleraar geschiedenis en kunstgeschiedenis, Universiteit Utrecht

Lianne Damen (Veldhoven, 1969) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze was lange tijd uitgever bij verschillende uitgeverijen, waaronder KIT Publishers (Tropeninstituut). Tegenwoordig is ze zelfstandig redacteur, scenarioschrijver en auteur. Ze schreef de filmscenario’s voor Sync en Daan durft en het korte verhaal ‘Wilde kust’ in de bundel Historische Verhalen. Korte verhalen uit de Gouden Eeuw.

De smeekbede van Lianne Damen verschijnt bij Uitgeverij Orlando.