Nieuwe uitgave

De tegenstrever

Redactie, geplaatst op 6 januari 2019

Maarten J. Lamers (1947) is misschien wel de laatste Nederlandse avonturier / artiest / entrepreneur aan wie tot dusverre niemand een biografie heeft durven wijden. Lamers, die voor altijd zal worden herinnerd als magister templi van de Amsterdamse Kerk van Satan, is veel meer dan de voormalige leider van de Grotto Magistratis die in de jaren ’70 en ’80 met grote vindingrijkheid en branie zijn thematisch-erotisch imperium op de Wallen opbouwde, de belastingdienst om de tuin leidde en aan wie de dagbladen ettelijke kolommen wijdden.

Het levensverhaal van de Amsterdammer is voor het eerst compleet op papier gezet en omvat Maarten Lamers’ jeugdjaren in Amsterdam, zijn pubertijd op Majorca, waar hij als dertienjarige de meisjesharten sneller deed kloppen met zijn podiumact als rock-’n-roll­zanger, gevolgd door vroege successen in Amsterdam als toneelspeler, straatzanger en theaterregisseur, en oprichter van het eerste Sex Museum en Sex Theater ter wereld.

Tegenwoordig is en doet Maarten Lamers onvermoeibaar van alles tegelijk: kasteelheer, componist, schrijver van een musical, entrepreneur, (voorheen) Bekende Nederlander zonder biografie. In dat laatste is met de publicatie van De tegenstrever verandering gekomen.

Auteur Fred Baggen (1967) werkte vijf jaar aan een beschrijving van Maarten Lamers’ leven en werken, interviewde tientallen betrokkenen, onder wie jeugdvrienden, klasgenoten, voormalige collega’s en werknemers, Kerk van Satan-leden die bereid waren te praten, politiemensen, journalisten, familieleden, ex-partners, Lamers zelf en vele andere onbekende en bekende Nederlanders  die veelal voor het eerst openhartig – soms wel, soms niet anoniem – een boekje opendoen over De tegenstrever, Maarten J. Lamers.

Van De tegenstrever zijn twee edities verschenen bij Aldus Boek Compagnie:

Reguliere editie
ISBN 9789492819666 | 877 pagina’s | 170 x 240 mm | Prijs: €24,99
Afbeeldingen in zwart-wit

Luxe limited edition
ISBN 9789492819024 | 350 pagina’s | 245 × 297 mm | Prijs: €49,99
(Veel meer) afbeeldingen in kleur en zwart-wit
Uitsluitend de periode 1964-1988 (Academie voor Kleinkunst, Hades Toneelmanifestaties, wagenspelen, kroegtheater Prinsheerlijk, Sex Theater, Oh! Calcutta! en de Kerk van Satan)
Beperkte oplage van 75 stuks