Nieuwe uitgave

De ziel in het bloed

Redactie, geplaatst op 21 september 2019


‘De roman toont een hallucinerende omkering: mensen worden dom, beestachtig of gewelddadig en dieren krijgen een verontrustend verstand.’ –
Internazionale

Edgar Wilson werkt in een slachterij, waar hij het vee voor de slacht moet bedwelmen. Hij doet bekwaam zijn werk en bespaart de dieren veel leed – niet alleen om te voorkomen dat het vlees taai wordt, maar ook omdat hij een meelevend mens is. Op een ochtend, terwijl de baas weg is, wordt het personeel van het abattoir verrast door de mysterieuze verdwijning van een aantal koeien. Wat in eerste instantie als diefstal wordt gezien, blijkt uiteindelijk collectieve zelfmoord te zijn.

De Braziliaanse schrijfster Ana Paula Maia wordt beschouwd als een erfgename van het ‘brutalisme’ van Rubem Fonseca. Ze hanteert een directe, rauwe stijl in de trant van Cormac McCarthy en de Noord-Amerikaanse western. In deze schokkende roman legt ze de vage grens bloot tussen dier en mens en toont ze hoe de voedselproductie van een onverzadigbare maatschappij inbreuk maakt op de natuur.

Ana Paula Maia (Nova Iguaçu, Brazilië, 1977) is schrijfster en scenariste. Ze studeerde theater, informatica en media en speelde in een punkrockband. Ze heeft een divers literair oeuvre op haar naam staan, waaronder zeven romans. Vertalingen van haar boeken verschenen in Argentinië, de Verenigde Staten, Spanje, Servië, Italië, Frankrijk en Duitsland.
‘De ziel in het bloed’ (‘De gados e homens’, 2013) is de eerste titel van haar hand die in het Nederlands verschijnt. Maia’s werk is meermalen bekroond.

‘Een hard, pervers en bloederig, maar voortreffelijk boek.’  – Bons livros para ler

‘[De] duistere en verstikkende sfeer, gespannen en scherpe stijl en sombere personages tekenen een origineel verhaal.’  – Le Monde diplomatique

‘Een van de belangrijkste Braziliaanse schrijfsters.​’ – El Pais-Babelia

‘De ziel in het bloed’ is uit het Portugees vertaald door Maartje de Kort. Met een nawoord van Nanne Timmer en Marilene Nagle van der Meer. Uitgegeven door Zirimiri Press.